Πώς να μαρινάρετε και να ψήσετε το φιλέτο;

ΜΑΣΑΤΙ όλα στα κάρβουνα Written by  ΜΑΣΑΤΙ όλα στα κάρβουνα

(2 votes)

Για ένα γευστικό κρέας ή ψάρι, επιβάλλεται η καλή πρώτη ύλη και μια ωραία μαρινάδα, ένα μείγμα υλικών, δηλαδή, μέσα στο οποίο θα τα τοποθετήσεις από λίγα λεπτά μέχρι μια μέρα. Τα κάνει πιο τρυφερά, καθώς διασπά τους ανθεκτικούς ιστούς τους, αφαιρεί τυχόν μυρωδιά –από το αρνί για παράδειγμα– και τους δίνει ιδιαίτερη γεύση.

Ένα από τα μυστικά του σωστού μαριναρίσματος είναι το να πλύνουμε σχολαστικά το κρέας και έπειτα να το σκουπίσουμε και τα τοστεγνώσουμε εντελώς για να μπορέσει να απορροφήσει την μαρινάδα. Επίσης καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε μεταλλικά σκεύη γιατί αλλοιώνουν την γεύση των κρεάτων. Το μαρινάρισμα γίνεται πάντα σε σκεπασμένο σκεύος τοποθετημένο στο ψυγείο. Μπορούμε στο μισό χρόνο αναμονής να γυρίσουμε το κρέας για να μαριναριστεί ομοιόμορφα. Μία εκπληκτική μαρινάδα για μοσχαρίσιο φιλέτο είναι: ανακατεύουμε ένα ποτήρι μαυροδάφνη -ή άλλο γλυκό κρασί-, 3/4 ποτηριού ελαιόλαδο, 1 ποτήρι σόγια σος, 8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο. Μαρινάρουμε το κρέας για 24 ώρες γυρίζοντάς το κατά διαστήματα.

Τα τρυφερά κομμάτια του μοσχαριού (φιλέτο, ψευτοφίλετο, κυλότο) χρειάζονται στο τηγάνι ψήσιμο μόλις 3-6 λεπτά από την κάθε πλευρά, ανάλογα με το πόσο ζουμερά τα προτιμάτε. Εάν θέλετε το κρέας (κομμάτι ολόκληρο) μέτρια ψημένο, υπολογίζετε 25 λεπτά για κάθε μισό κιλό φιλέτο ή νουά ή ρολό από κυλότο ή κότσι. Εάν μαγειρέψετε κατεψυγμένα κρέατα, καλύτερα να τα ξεπαγώσετε προηγουμένως.