Το κοτοπουλάκι

ΜΑΣΑΤΙ όλα στα κάρβουνα Written by  ΜΑΣΑΤΙ όλα στα κάρβουνα

(1 Vote)

Η όρνιθα, ή κοινώς κότα, (αρσενικός: πετεινός ή κόκκορας, ουδέτερο το κοτόπουλο) είναι ένα εξημερωμένο πτηνό. Είναι ένα από τα πιο κοινά και διαδεδομένα οικόσιτα ζώα, αφού υπολογίζεται ότι το 2003 υπήρχαν γύρω στα 24 δισεκατομμύρια εκπρόσωποι του είδους. Δηλαδή υπάρχουν περισσότερες κότες στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο πουλί, ή και από τους ανθρώπους.

Ο άνθρωπος εκτρέφει τις κότες κυρίως ως πηγή τροφίμων, για το κρέας τους και τα αυγά τους. Η κότα πιστεύεται ότι εξημερώθηκε στην Ινδία, ενώ πρόσφατα ανακαλύφτηκαν στοιχεία ότι η εξημέρωσή της είχε ήδη ξεκινήσει στο Βιετνάμ πριν από 10.000 χρόνια. Από την Ινδία το εξημερωμένο πτηνό διαδόθηκε στην Περσία, τη Λυδία, μετά στη δυτική Μικρά Ασία και γύρω στον 9-8 αιώνα π.Χ. και στην Ελλάδα.

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κρέατα στην μεσογειακή μαγειρική - και όχι μόνο. Αυτό οφείλεται στην σχετικά ουδέτερη γεύση του η οποία αποτελεί “λευκό καμβά” για κάθε είδους συνταγή. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να το μαγειρέψουμε και να του χαρίσουμε τη γεύση που θέλουμε: καυτερή, ελαφρυά, με σάλτσα ή απλά ψημένο στη σχάρα, μαριναρισμένο ή παναρισμένο, γεμιστό με τυριά ή λαχανικά, ολόκληρο στο φούρνο ή στη γάστρα. Μας προσφέρει πολλές πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά κρέατα και είναι ιδανικό για δίαιτα, αλλά και για το καθημερινό μας τραπέζι.